top of page

Biografie

If you have good thoughts, they will

shine out of your face like sunbeans and you 

will always look lovely

 

MARTIJN HILLENIUS

Martijn Hillenius is caberatier, scenarist en acteur. Martijn wordt op 15 april 1981 geboren in Leiden. Hij groeit op in Baarn waar hij in 1999 zijn VWO eindexamen haalt. Nog datzelfde jaar wordt hij aangenomen op de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam en verhuist hij naar de hoofdstad.

 

Op de Kleinkunstacademie legt Martijn een speciale interesse aan de dag voor tekstschrijven en het maken van voorstellingen. Hij vormt gedurende enkele jaren samen met Daniel Arends, Thijs Maas en Steef Hupkes cabaretgroep De Vier Gasten. En in 2003 studeert Martijn af met de muziektheatervoorstelling “Carmen” die lovend wordt ontvangen.

 

De eerste jaren na zijn afstuderen is Martijn voornamelijk werkzaam als acteur. Hij speelt o.a. in de theatervoorstellingen “Sneeuwwit” onder regie van Pieter Kramer en “De GVR” onder regie van Peter de Baan. Hij loopt stage bij Toneelgroep Amsterdam en Het Nationale Toneel. En hij heeft gastrollen in onder meer Flikken Maastricht en Toren C.

 

Vanaf 2006 begint Martijn in toenemende mate als scenarist te werken. Hij wordt opgenomen in het schrijversteam van Koppensnellers. Kort daarna volgt Het Klokhuis, waar hij nog altijd een van de vaste schrijvers is. Ook is Martijn vast lid van het cabaretteam van het VARA radioprogramma Spijkers met Koppen.

In 2010 besluit Martijn dat hij met een solocabaretprogramma de theaters in wil. Dit resulteert in “Martijn Hillenius duidt de dingen”, zijn eerste solovoorstelling, die in 2011 in première gaat. In 2013 volgt zijn tweede solovoorstelling “Nu”. En in seizoen 2015-2016 zal zijn derde voorstelling “De man in bonus” in de theaters door het land te zien zijn.

 

Ondertussen werkt Martijn verder als scenarist en acteur. In 2012 schrijft hij voor de VPRO de korte kindermusicalfilm “Sweet Love”. In 2013 volgt de NTR Kort “Vingers”, die wordt genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Film. Tevens levert het scenario Martijn een Zilveren Krulstaart nominatie op in de categorie Beste Korte Film. 

 

In 2014 is Martijn in een hoofdrol te zien in de film “Aanmodderfakker” in de regie van Michiel ten Horn. “Aanmodderfakker” wint dat jaar maar liefst drie Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film.  Martijn woont en werkt in Amsterdam.

 

 

bottom of page